UPISI Rezultati upisa za 2023./2024. OBJAVLJENI su na našoj web stranici.

Dječji vrtić "Sunce" je ugostio partnerski vrtić Ledina iz Ljubljane

Razmjena iskustava u odgojno- obrazovnom procesu od velike je važnosti za sve sudionike same suradnje. U periodu od 18.- 22. listopada 2022., Dječji vrtić “Sunce” je u sklopu svog Erasmus+ programa ugostio predstavnice partnerskog vrtića  Ledina iz Ljubljane s ciljem stvaranja novih partnerstava. Ovim susretom gošće su upoznate sa našim iskustvima u sklopu mobilnosti kroz Erasmus+ program. Tijekom boravka u Zadru, za  ravnateljicu  vrtića Ledina, gđu Lučku Postružin i odgojiteljicu Andreju Kuder, ravnateljica Mirjana Miočić i stručno-razvojni tim Dječjeg vrtića “Sunce” osmislili su bogat program. Tako su se cijenjene gošće iz Slovenije imale priliku upoznati  sa samom organizacijom rada Dječjeg vrtića “Sunce”, obići područne objekte s pedagoginjama, upoznati se s načelima odgojno – obrazovnog rada same Ustanove. U četvrtak, 20. listopada 2022. godine, gošće iz Slovenije susrele su se i s predstavnicom Grada Zadra, našeg osnivača, Ivanom Perić Zrilić, voditeljicom odsjeka za odgoj u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo koja im je predstavila način financiranja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj na primjeru Grada Zadra. Polazeći od formiranja  koncem temeljnog zakonodavnog okvira koncem 2000-tih godina, utjecaja EU na politike obrazovanja kroz programe i fondove EU do modela financiranja. Istaknula je kako su plaće odgojitelja, stručnih radnika te administrativnog i tehničkog osoblja u RH različite od grada do grada jer se sustav predškolskog odgoja i obrazovanja pretežito financira iz proračuna jedinica lokalne samouprave. U Zadru su pak plaće u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju.
Na susretu se uspoređivao hrvatski i slovenski sustav i razgovaralo o načinu rada odgojitelja, izravnom i neizravnom radu, programima, materijalnim uvjetima i ostalom. Program mobilnosti naših gošći  obuhvatio je  i  izlet sa  djecom, roditeljima i odgojiteljima povodom proslave rođendana NP Paklenica uz stručno vodstvo prof.biologije Biljane Agić čime su gošće imale uvid u razinu partnerstva koje se njeguje u Dječjem vtiću “Sunce”.   Svi sudionici ove suradnje,  također su imali priliku čuti i prezentaciju rada ljubljanskog Vrteca Ledina te pobliže upoznati posebnosti njihovog odgojno-obrazovnog sustava. Naše gošće su sudjelovale i na edukaciji koja se istovremeno održavala u Ustanovi pod nazivom “Emocionalni izazovi u radu s djecom”. Nakon bogatog programa u samoj Ustanovi “Sunce” gošće su uz stručno vodstvo imale priliku obići povijesne znamenitosti našega divnog grada. 
– Izuzetno smo počašćene ovom suradnjom. Način na koji smo dočekane od strane samog Dječjeg vrtića “Sunce” te  voditeljicom odsjeka za odgoj u Upravnom odjelu za odgoj i školstvo nas je oduševio. Za nas je osmišljen bogat program koji nam je dao uvid u odgojno-obrazovni rad Ustanove te Upravnog odjela za odgoj i školstvo. Posebno nas je dojmio izlet u NP Paklenica, gdje smo boravile s tri vrtićke skupine djece, njihovim roditeljima i odgojiteljima, kao i sam obilazak predivne jezgre grada. Hitchcock je zaista bio u pravu, zalazak sunca je čaroban. Sigurno je da ćemo se ovako sjajnom domaćinu  vratiti, ali prije našeg povratka želimo u našem Vrtecu Ledina ugostiti Dječji vrtić “Sunce”, Zadar, naglasila je ravnateljica Dječjeg vrtića Ledina, Lučka Postružin
Skip to content