UPISI Vršimo upise za školsku godinu 2022. - 2023.

Prehrana u vrtiću

Prehrana djece u dječjem vrtiću se planira i provodi prema Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima te ostalim važećim propisima i normativima.

  • tijekom boravka u dječjem vrtiću zajamčena su četiri obroka (zajutrak, doručak, ručak i užina ) čime je zadovoljeno 75% dnevnih potreba za energijom, makronutrijentima (bjelančevine, masti i ugljikohidrati) i mikronutrijentima ( vitamini i mineralne tvari ) , dok preostalih 25% preporučenog dnevnog unosa energije i hranjivih tvari djetetu treba osigurati kroz obroke kod kuće.
  • udio ugljikohidrata u dnevnim jelovnicima je 50-60%, masti 25-30% i blelančevina 10-30% što je u skladu s preporukama za djecu ove dobi.
  • jelovnici za djecu s posebnim potrebama u prehrani i za djecu s teškoćama u razvoju planiraju se u suradnji s roditeljima i po prepruci liječnika.

Pri planiranju pehrane u vrtiću vodi se briga i planira se prema:

  • dobi djeteta
  • dužini boravka djeteta u vrtiću
  • godišnjem dobu-sezonski

Kako bi kod djece u najranijoj dobi razvili poželjne prehrambene navike važno je da se kroz proces prehrane i sve aktivnosti vezano uz prehranu u vlastitom domu i izvan njega promiču pozitivni stavovi prema pravilnoj prehrani i zdravlju. Raznolika prehrana u kojoj su zastupljene sve skupine namirnica važan je preduvjet za neometano odvijanje brojnih funkcija u organizmu. Jako je važno ograničiti konzumaciju hrane koja je izvor tzv. „praznih kalorija“ (slatkiši, zaslađeni i gazirani napitci, grickalice) kojima se unosi energija bez unosa hranjivih tvari.

U prehrani djece u djejem vriću i kod kuće potrebno je:

  • dati prednost neprerađenoj hrani
  • ograničiti unos soli
  • ograničiti unos prekomjerne količine hrane jer rezultira pretilošću i povećava rizik od nezaraznih kroničnih bolesti
  • izbjegavati hranu i pića bogata šećerom
  • uspostaviti pravilam razmak između obroka
  • uvoditi nove namirnice u prehranu
  • ne prisiljavati dijete da pojede sve što mu je posluženo
  • uvažavati vrijeme za igru i odmor

JELOVNIK od 06.06.2022. do 10.06.2022.

DAN OBROK JELO
PONEDJELJAK
ZAJUTRAK:
ČAJ, ZDENKA SIR, KRUH
DORUČAK
VOĆNI OBROK
RUČAK:
JUHA S TJESTENINOM, JUNEĆI RIŽOT, KUPUS SALATA
UŽINA:
PECIVO SA SJEMENKAMA, VOĆE
POPODNEVNA UŽINA:
MARMELADA, KRUH, VOĆE
VEČERA:
JUHA, PAŠTA BOLONEZE, SALATA
NAPITAK:
VODA
DAN OBROK JELO
UTORAK
ZAJUTRAK:
MLIJEKO, ČOKOLADNE PAHULJICE
DORUČAK
VOĆNI OBROK
RUČAK:
VARIVO OD SLANUTKA I PILETINE
UŽINA:
ČAJNI KOLAČ, VOĆE
POPODNEVNA UŽINA:
KUKURUZNE PAHULJICE, MLIJEKO, VOĆE
VEČERA:
POHANA PILETINA, BLITVA
NAPITAK:
ČAJ
DAN OBROK JELO
SRIJEDA
ZAJUTRAK:
ČAJ, MARMELADA, KRUH
DORUČAK
TEKUĆI JOGURT
RUČAK:
DINSTANE TIKVICE, PEČENO MESO
UŽINA:
MASLAC, BEZKVASNI KUKURUZNI KRUH, VOĆE
POPODNEVNA UŽINA:
MLIJEČNI NAMAZ, KRUH, VOĆE
VEČERA:
RIŽOT OD TIKVICA
NAPITAK:
SOK OD VIŠNJE
DAN OBROK JELO
ČETVRTAK
ZAJUTRAK:
KAKAO, GAUDA SIR, KRUH
DORUČAK
VOĆNI OBROK
RUČAK:
VARIVO OD POVRĆA I PROSA
UŽINA:
PRSTIĆ PECIVO, VOĆE
POPODNEVNA UŽINA:
GRIZ NA MLIJEKU, VOĆE
VEČERA:
ŠNICLE U ŠUGU, RIŽI BIŽI
NAPITAK:
VODA
DAN OBROK JELO
PETAK
ZAJUTRAK:
ČAJ, MLIJEČNI NAMAZ, KRUH
DORUČAK
VOĆNI OBROK
RUČAK:
JUHA OD MRKVE, FRIGANI OSLIĆ, BLITVA
UŽINA:
KEKS, VOĆE
POPODNEVNA UŽINA:
ZDENKA SIR, KRUH, VOĆE
VEČERA:
JUHA, PANIRANI INĆUNI, BROKULA
NAPITAK:
SOK OD VIŠNJE

Jelovnik sastavile:
Martina Rudić, zdravstvena voditeljica
Margareta Đimoti, šefca kuhinje

Skip to content