UPISI Rezultati upisa za 2023./2024. OBJAVLJENI su na našoj web stranici.

Mali Zadrani istraživali piramidu: Možda je Egipat prije živio u Zadru!

Kao i svake godine Dječji vrtić “Sunce”, sudjelovao je povodom Županijskih dana 2022., na natječaju “Županijo , sretan ti rođendan!”

 

Tema ovogodišnjeg natječaja bila su nepoznata i manje poznata prirodna i kulturna bogatstva Zadarske županije.

 

Razgovor s djecom, odgojiteljicu Hanju i Gabrielle Anne odveo je u neposrednu blizinu vrtića, gdje se krije ona – “Zadarska piramida”. Upravo je to bio poticaj za ulazak u projekt, nazvan po izjavi djevojčice iz skupine “Možda je Egipat prije živio u Zadru!”. Već isti dan vrijeme na otvorenom djeca su provela proučavajući samu arhitekturu građevine. Po povratku u vrtić pokazala su interes za proučavanjem prošlosti istog objekta pri čemu smo angažirali i roditelje te prof. povijesti. Svakodnevnim odlascima na piramidu kod djece se budio i interes za aktivnosti građenja i konstruiranja kao i likovni izričaj. Djeca su pronalazila različita arhitektonska rješenja…

 

Upravo ti radovi izloženi su u Kneževoj palači. Jedan od ovih predivnih i vrijednih radova na temu PIRAMIDE je i nagrađen. Dječak Vito Karlović iz područnog objekta Ciciban, DV “Sunce” ponosno je preuzeo svoju nagradu.

 

– Vrijednost ovog projekta jest slijeđenje djece koja nam kroz svoj pogled otkrivaju na koji način vide čaroliju vlastitog okruženja. Osim kreativnog izričaja, boravak i proučavanje piramide ima za djecu i druge dobrobiti (tjelesnu dobrobit). Svladavanje kosina za djecu je od iznimne važnosti jer pritom razvijaju vještine grube motorike kroz proprioceptivni i vestibularni sustav. Isto tako razvoju praksije doprinosi planiranje aktivnosti uspinjanja i spuštanja po nagibu, istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića “Sunce”, Mirjana Miočić.

 


Originalni članak pročitajte na: https://www.057info.hr/vijesti/2022-05-04/djeca-istrazivala-piramidu-mozda-je-egipat-zivio-u-zadru

Skip to content